Flauwvallen is een plotseling bewustzijnsverlies dat meestal kort duurt. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lage bloeddruk, uitdroging of oververhitting. Na het bijkomen voelen veel mensen zich moe en willen ze gaan slapen. Maar is dat wel een goed idee?

Is slapen na flauwvallen gevaarlijk?

Oorzaak van het flauwvallen

Of slapen na flauwvallen veilig is, hangt af van de oorzaak. Als het komt door bijvoorbeeld tijdelijke duizeligheid of stress, is uitrusten vaak prima. Maar als er sprake is van een hoofdletsel of een onderliggende medische aandoening, is voorzichtigheid geboden.

Controleer op hoofdletsel

Als iemand is gevallen en zijn hoofd heeft gestoten, is het belangrijk om alert te blijven op symptomen zoals misselijkheid, verwardheid of aanhoudende hoofdpijn. Dit kunnen tekenen zijn van een hersenschudding. In dat geval is medische controle noodzakelijk.

Bloeddruk en bloedsuikerspiegel

Lage bloeddruk of een te lage bloedsuikerspiegel kunnen ook leiden tot flauwvallen. Het is verstandig om na te gaan of iemand genoeg heeft gedronken en gegeten voordat hij of zij gaat slapen.

Wat te doen na flauwvallen?

Blijf even zitten of liggen

Na het flauwvallen is het belangrijk om rustig te blijven zitten of liggen. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en te zorgen dat de bloedcirculatie weer op peil komt.

Drink water en eet iets lichts

Als uitdroging of lage bloedsuikerspiegel een rol speelt, kan het helpen om water te drinken en een lichte snack te eten, zoals een stukje fruit of een cracker.

Let op signalen

Als iemand vaker flauwvalt, of als er sprake is van pijn op de borst, ademhalingsproblemen of verwardheid, is het verstandig om medische hulp in te schakelen.

Beste-Beddengoed.com advies

Slapen na flauwvallen is meestal veilig, mits er geen sprake is van hoofdletsel of andere ernstige symptomen. Geef het lichaam eerst de tijd om te herstellen, drink wat water en luister goed naar je lichaam. Bij twijfel of aanhoudende klachten is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.